Plavo svjetlo je apstraktan i još nedovoljno poznat pojam iako je sve više prisutno u našim životima. Monitori sa LED i LCD matricom, mobiteli, tableti, televizori i još niz drugih uređaja iznimno su jaki izvori plavog svjetla. Ovom se problemu prije nije toliko pristupalo jer je potpuna digitalizacija naših života započela tek pred koju godinu. U to vrijeme primjećena su štetna djelovanja plavog svjetla pa se tada i počelo govoriti ozbiljnije o tome.

Zašto je plavo svjetlo štetno? Iako ga ima i u regularnom sunčevom spektru nema ga ni približno toliko koliko ga ima u iznimno štetnim umjetnim izvorima. Klinička istraživanja dokazala su da dugotrajna izloženost (ukoliko primjerice radite 4-8 sati uredskog posla na računalu) dovodi do prijevremene degeneracije makule (AMD sindrom) kao i do prijevremene pojave katarakte ili sive mrene. Prema tome prilikom kupovine idućih naočala svakako razmislite da Vaša nova stakla imaju i odgovarajući sloj koji blokira višak plavog svjetla.

Mi kao optika često prilikom razgovora sa klijentima postavljamo pitanje o njihovim navikama ne radi znatiželje već da bi uistinu mogli preporučiti optimalno pomagalo. Također veoma često se susrećemo sa situacijama gdje određene kolege nude ove filtere a zatim strankama ne isporuče obećamo već klasični HMC sloj koji nema veze sa blokadom plavog spektra. U mogućnosti smo ponuditi zaštitni sloj sa ovim filterom  iz ponude raznih dobavljača iako po svojim specifikacijama on mora biti podjednake kvalitete kod svih kako bi zadovoljio propisane norme.

Ovdje smo napravili tek kratki osvrt na problematiku plavog svjetla pa ako ste se pronašli u ovom tekstu i radite uredski posao slobodno nam se obratite radi daljnjih informacija. Biti će nam drago da Vam možemo pomoći.

rsz_client-reviews

Blue control

20% popusta

  • 20% popusta na kataloške cijene za sve lagerske naočalne leće sa BLC slojem uz 3 godine garancije